Het opladen van een elektrische auto: alles wat je moet weten

Het opladen van een elektrische auto: alles wat je moet weten

0

door Bas Bisschop op 21.03.23

Laatst bijgewerkt op 23.03.23 18:23

Elektrische auto's zijn de toekomst en steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden. Maar hoe laad je eigenlijk een elektrische auto op? Moet je een speciaal stopcontact of laadstation installeren en zijn er voldoende laadstations beschikbaar? In dit dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische auto.

Soorten oplaadpunten

Er zijn drie soorten oplaadpunten voor elektrische auto's: thuisladers, openbare laadpalen en snellaadstations. Thuisladers zijn het meest gebruikelijk en kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd in uw garage of oprit. Openbare laadpalen zijn te vinden op openbare parkeerplaatsen en andere openbare locaties. Snellaadstations zijn ontworpen om uw auto binnen enkele minuten op te laden.

Oplaadtijden

De oplaadtijd van een elektrische auto hangt af van het soort oplaadpunt dat u gebruikt en het type auto dat u hebt. Thuisladers en openbare laadpalen bieden meestal oplaadtijden tussen de 4 en 8 uur. Snellaadstations bieden een veel kortere oplaadtijd, meestal tussen de 20 en 40 minuten.

Kosten van opladen

De kosten van het opladen van een elektrische auto variëren afhankelijk van waar u oplaadt en hoeveel u oplaadt. Thuis opladen is over het algemeen het goedkoopst, omdat u niet te maken hebt met openbare laadkosten. Openbare laadpalen en snellaadstations hebben meestal kosten per kWh. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als de stroom die je afneemt in je woning. Kosten variëren tussen de 35 en 85 cent per kWh. De goedkoopste tarieven vind je bij ‘langzamere’ openbare laadpalen. De hoogste tarieven vind je bij snelladers aan de snelweg.

Hoe vaak moet je opladen?

Hoe vaak u uw elektrische auto moet opladen, hangt af van hoeveel u rijdt en hoe ver u rijdt. Over het algemeen wordt aanbevolen om uw auto op te laden tot ongeveer 80% om de levensduur van de batterij te verlengen. Het is echter belangrijk om uw auto regelmatig op te laden om ervoor te zorgen dat u niet met een lege batterij komt te zitten.

Tips voor het opladen

Hier zijn enkele tips om het opladen van uw elektrische auto zo eenvoudig mogelijk te maken:

  • Plan uw oplaadtijden vooraf, zodat u niet met een lege batterij komt te zitten
  • Gebruik een app om openbare laadpalen te vinden en te reserveren
  • Investeer in een snellader als u vaak lange afstanden aflegt
  • Overweeg om een thuislader te installeren voor meer gemak en kostenbesparingen

Conclusie

Het opladen van een elektrische auto kan even wennen zijn, maar met de juiste kennis en tools is het niet ingewikkeld. Het is eigenlijk hetzelfde als het opladen van je telefoon, maar dan met een auto. Benieuwd naar het elektrische aanbod van Drivenjoy? Lees dan: Hoe kies je een elektrische auto?

Drivenjoy gebruikt cookiesdoor dit te accepteren helpt u ons de service te verbeteren en aan te passen.