De verschillen tussen BEV, PHEV en HEV auto's

De verschillen tussen BEV, PHEV en HEV auto's

0

door Bas Bisschop op 21.03.23

Laatst bijgewerkt op 23.03.23 18:35

Met de toename van de populariteit van elektrische auto's, zijn er steeds meer soorten elektrische voertuigen op de markt gekomen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een volledig elektrische auto (BEV), een plug-in hybride (PHEV) en een hybride (HEV)? In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Volledig elektrische auto (BEV)

Een volledig elektrische auto, ook wel bekend als een Battery Electric Vehicle (BEV), wordt volledig aangedreven door een elektromotor die gevoed wordt door een grote batterij. Dit betekent dat er geen brandstof nodig is en dat er dus geen CO2-uitstoot is. Het opladen van de batterij kan via een stopcontact of via een laadpaal. Een BEV heeft geen traditionele verbrandingsmotor en is dus volledig afhankelijk van de batterij. Bij Drivenjoy hebben we de volgende volledig elektrische auto’s (BEV’s) in ons assortiment:

Van Peugeot:

e-208 Allure: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-e-208-allure

e-208 GT: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-e-208-gt

e-2008 Allure: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-e-2008-allure

e-2008 GT Line: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-e-2008-gt-line

Van DS:

DS3 E-Tense Performance Line: https://drivenjoy.nl/producten/ds3-e-tense-performance-line

Van Citroën:

Citroën ë-C4 Feel: https://drivenjoy.nl/producten/citroen-e-c4-feel-pack

Citroën ë-C4 Shine: https://drivenjoy.nl/producten/citroen-e-c4-shine

Plug-in hybride (PHEV)

Een plug-in hybride, ook wel bekend als een Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV), heeft zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Het grote verschil met een hybride is dat een PHEV een grotere batterij heeft die kan worden opgeladen via een stopcontact of een laadpaal. Hierdoor kan de auto over een grotere afstand volledig elektrisch rijden. Als de batterij leeg is, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Een PHEV stoot dus minder CO2 uit dan een traditionele auto, maar wel meer dan een BEV.Bij Drivenjoy hebben we de volgende Plug-in Hybrides (PHEV’s) in ons assortiment:

Van Peugeot:

3008 GT Hybrid: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-3008-gt-hybrid

408 GT Hybrid: https://drivenjoy.nl/producten/peugeot-408-gt-hybrid

Van DS:

DS7 E-Tense Rivoli: https://drivenjoy.nl/producten/ds7-e-tense-rivoli

DS4 E-Tense Performance line:https://drivenjoy.nl/producten/ds4-e-tense

Van Citroën:

Citroën C5 Hybrid Shine: https://drivenjoy.nl/producten/citroen-c5-aircross-plug-in-hybrid-shine

Hybride (HEV)

Een hybride, ook wel bekend als een Hybrid Electric Vehicle (HEV), heeft zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Het verschil met een PHEV is dat een hybride niet kan worden opgeladen via een stopcontact of laadpaal. De batterij wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en door regeneratief remmen. Dit betekent dat bij het remmen de bewegingsenergie wordt omgezet in elektriciteit, die wordt opgeslagen in de batterij. Een hybride stoot minder CO2 uit dan een traditionele auto, maar meer dan een PHEV en BEV.

Welk type elektrische auto past bij mij?

De keuze tussen een BEV, PHEV en HEV hangt af van verschillende factoren, zoals de dagelijkse reisafstand, het type ritten en het budget. Als je voornamelijk korte afstanden rijdt en de mogelijkheid hebt om de auto op te laden, is een BEV wellicht de beste keuze. Als je regelmatig langere afstanden rijdt, kan een PHEV een betere keuze zijn. Een hybride is geschikt voor mensen die veel in de stad rijden en regelmatig remmen.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten elektrische auto's beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een BEV heeft geen brandstof nodig en stoot geen CO2 uit, maar heeft een beperkte actieradius en vereist een goed netwerk van laadpalen. Een PHEV heeft een grotere actieradius en kan ook volledig elektrisch rijden, maar heeft nog steeds een verbrandingsmotor en stoot daardoor meer CO2 uit dan een BEV. Een HEV is de meest toegankelijke optie vanwege de lagere aanschafprijs, maar stoot meer CO2 uit dan een PHEV en BEV en kan niet volledig elektrisch rijden.

Het kiezen van de juiste elektrische auto hangt af van verschillende factoren, zoals rijgedrag, reisafstanden, budget en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig te overwegen voordat je een keuze maakt.

Uiteindelijk hebben alle drie de typen elektrische auto's gemeen dat ze een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzamere mobiliteit en verminderde CO2-uitstoot. Het is aan de consument om te beslissen welke optie het beste bij hun behoeften en wensen past.

Bij Drivenjoy hebben we een ruime selectie aan BEV’s en PHEV’s. Kijk ook naar onze productpagina: https://drivenjoy.nl/producten

Drivenjoy gebruikt cookiesdoor dit te accepteren helpt u ons de service te verbeteren en aan te passen.